ALICE VAS VABI V MALO DRAMO!

V soboto, 5. junija, ob 20.00 bo v Mali drami ponovno na sporedu Alice v postelji, drama znamenite ameriške filozofinje, literarne ikone šestdesetih let in vsestranske ustvarjalke Susan Sontag. Režiser njene prve in edine v celoti objavljene drame, v kateri avtorica poglobljeno razmišlja o ženskah, o njihovih bolečinah in samozavedanju, je Dorian Šilec Petek. Igro v osmih prizorih je v slovenščino prevedla Darja Dominkuš, v uprizoritvi pa igrajo Maša Derganc, Sabina Kogovšek, Vojko Zidar, Saša Tabaković, Iva Babić, Eva Jesenovec, Veronika Drolc in Timon Šturbej. Dramaturginja uprizoritve je Staša Prah, scenograf Dorian Šilec Petek, kostumografinja Tina Bonča, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, lektorica Tatjana Stanič in oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak. Prva slovenska uprizoritev drame, ki je bila v Mali drami premierno uprizorjena 8. novembra 2019, je uvrščena v tekmovalni program 56. Festivala Borštnikovo srečanje v Mariboru.

Igra, ki jo je Sontagova razdelila na osem prizorov in označila za fikcijo, temelji na resnični osebi, Alice James (igra jo Maša Derganc), edini hčeri in najmlajšemu od petih otrok izjemno ugledne ameriške družine v devetnajstem stoletju. Oče, dedič velikega poslovnega premoženja, je zaslovel kot pisec o verskih in moralnih temah. Čudaški človek močne volje, ki je pri trinajstih v nesreči izgubil nogo, je bil glavni učitelj svojih otrok in jih je že v zgodnji mladosti večkrat peljal v Evropo. Ko je imela Alice James trideset let, naj bi očetu povedala, da bi rada naredila samomor. Najprej jo je resno oštel, potem pa je privolil. Leta 1884 se je preselila v London, kjer se je ustalil njen brat Henry (Harry, igra ga Saša Tabaković), in tam priklenjena na posteljo preživela sedem let in pol, vse do smrti zaradi raka na dojki. Zanimivo je dejstvo, da je bila Alice James deležna enake izobrazbe kot njeni bratje, čeprav kaj takega v 19. stoletju ni bilo ravno običajno. Kljub navidezno enakim možnostim in priložnostim za razvoj lastnih potencialov »je ostala omrtvičena in okamnela v svoji sobi. Preprosto ni vedela, kaj naj naredi z vsem tem znanjem, s svojim širokim umom in neverjetnim smislom za humor. Lastna genialnost jo je pokopala,« je v gledališkem listu uprizoritve zapisala dramaturginja Staša Prah. Susan Sontag pa v spremni besedi igre zapiše, da je napisala dramo o »obupani ženski, ki je, ali pa se pretvarja, da je, nemočna«.

Anja Radaljac je leta 2019 zapisala, da »postavitev v režiji Doriana Šilca Petka natanko ujame tih, intimen, melanholičen in žalosten, obenem pa tudi umirjen, filozofski način drame. Zvok in luč sta minimalistična; drami skorajšnja tišina in mehka, nevsiljiva luč ustrezata. Svetli, skorajda sterilni kostumi, poudarjajo “klinični” podton dela, narekovano “patologijo” Alicinega stanja in toliko bolj prepričljivo je režijsko izpeljan odmik od tega narativa, ko se tekom predstave zdi Alicina perspektiva vse manj “patološka” in tem bolj preprosto ena od možnih pozicij. Ključnega pomena pri tem je izvrstna igra Maše Derganc; igra je ob tako minimalističnem zvoku, luči in gibu, osrednje nosilo predstave, naslovna vloga pa terja prehajanje med najrazličnejšimi kompleksnimi psihološkimi stanji; Derganc jih prepričljivo udejanja – ne le skozi besedo, temveč tudi skozi obrazno mimiko in pogled. Alice v postelji je uravnoteženo, harmonično odrsko delo z dobrim ritmom in atmosfero«.

Vstopnice za ogled predstave v Mali drami so na voljo na naslovu drama.kupikarto.si in pri blagajni Drame.